Foder till tävlingshäst

Att hitta rätt foder, och rätt balans mellan olika mineraler, vitaminer, protein och så vidare, till en häst kan vara en djungel. För inte allt för länge sen rekommenderades man att låta en veterinär räkna ut foderstaten men idag gör de flesta hästägare detta själva och många hästar idag äter till största delen grovfoder i form av hösilage. Tävlingshästar i toppform, gamla hästar, unghästar, föl och dräktiga eller digivande ston behöver dock ofta även någon form av kraftfoder eller annat tillägg till grovfodret. Här koncentrerar vi oss dock på tävlingshästens foder.

Kraftfoder kontra grovfoder

foder spelar stor roll för hästars välmående och för en tävlingshäst är fodret avgörande för form och prestation. Som bas ska hästen alltid få hö eller hösilage, eftersom hästen är en grovfoderomvandlare och i vilt tillstånd betar gräs uppåt 16 timmar per dygn. Som tillägg till grovfodret ges kraftfoder, mineraler, vitaminer och andra fodertillskott men för att veta vad hästen behöver är det viktigt att först göra en näringsanalys av det grovfoder hästen får. Tävlingshästen behöver ofta högre energiinnehåll i fodret än en fritidshäst och behöver därför kraftfoder med högt energiinnehåll. Ofta behöver fodret även kompletteras med A-, B-, D- och E-vitamin för högpresterande hästar.

Kraftfoder med högt energiinnehåll

Traditionellt ges hästar havre som kraftfoder, det är det vanligaste spannmålet i Sverige och har en bra balans mellan energi och protein. Även korn har en bra balans mellan energi och protein men ges oftare till pigga hästar eftersom havre anses göra hästen ännu piggare. Det går också utmärkt att ge till exempel vete eller majs som kraftfoder, speciellt om grovfodret har obalanserat näringsinnehåll. Vete innehåller mycket protein medan majs är rikt på energi. Betfor är också vanligt att ge tävlingshästar eftersom det är väldigt gott och energirikt och hästen dessutom får blank päls. De hästar som inte gillar vitamintillskott brukar dessutom äta vitaminerna utan problem om de blandas i betfor. Tänk dock på att betfor alltid måste blötläggas!

magazinum