Hästpolo

Om du tänker dig en stor gräsplan, där åtta hästar galopperar i så höga hastigheter som 60 km/h. På hästarna sitter ryttare iklädda hjälm, knäskydd och vita ridbyxor. I den högra handen håller de en lång klubba. Kasta in en boll som ryttarna kan kämpa om för att få in i mål, så har du du fått en bra bild av hästsporten polo. Hästpolo är långt ifrån enkelt, det kräver mod, styrka och balans av både ryttare och häst. Det är ett strategiskt spel som innebär att dundra fram med tyglarna i en hand och försöka få bollen i mål, samtidigt som fyra andra ekipage försöker hindra dig.

En krävande kontaktsport på gräs

Hästpolo spelar man på en mycket stor plan med gräsunderlag samt en lägre sarg som avgränsar planen på sidorna. Polo går ut på att lagen ska samarbeta och få bollen i motståndarens mål. Målet är mellan två stolpar sju meter ifrån varandra. En match delas in i perioder, de kallas chukkas och en match kan bestå av fyra, sex eller åtta chukkas som är cirka sju minuter långa. Varje häst orkar maximalt spela två chukkas, vilket betyder att varje ryttare rider flera olika hästar i varje match. Polo är en strategisk kontaktsport, det är tillåtet att tackla, knuffas och tränga sig fram. Är du intresserad av att börja med polo eller bara nyfiken kan du itta utrustningen hos ett hästsportcenter

Hästpolo i Sverige

Polo är ett gammalt spel som uppstod i Asien för ca 2500 år sen, och spelades av storheter som Djingis Khan och Alexander den Store. Först på 1860-talet kom spelet till Europa och Storbritannien med hemvändande engelska officerare från brittiska kolonisationer. 1998 kom hästpolo till Sverige och 2003 bildades poloklubben Nordic Polo Club. Idag finns det flera poloklubbar i Sverige som driver sporten och har gräsfält enligt internationella mått där du kan träna polo eller gå och titta på polomatcher. Polosäsongen i Sverige pågår mellan maj till september, men både ryttare och hästar tränar året runt för att klara den fysiska påfrestning som polo innebär.

magazinum