Distansritt

Distansritt är hästsportens maraton. Grenen går ut på att visa ekipagets uthållighet över många mil, och bygger på hur väl ryttaren känner sin häst och samspelet mellan ryttare och häst. Ekipaget rider runt en markerad bana ute i naturen. I och med det kan det också förekomma naturliga hinder längs med banan, så som broar, men det byggs inga konstgjorda hinder. Distanserna kan vara ända upp till 160 kilometer på en dag, och det förekommer även tävlingar som utspelar sig under flera dagar.Trotto_barefoot

Målet i tävlingarna är att komma i mål på kortast möjliga tid, med godkänd häst. Att hästen måste vara godkänd är ett viktigt tillägg, eftersom det är däri utmaningen ligger. Det går inte bara att rida på i full galopp hela sträckan, för då kommer hästen inte att klara de veterinärskontroller som genomförs före, under och efter tävlingen, och ekipaget blir då uteslutet ur tävlingen.  Veterinären kontrollerar hästens slemhinnor, tarmljud, puls och rörelser. Det man vill bekräfta är att hästen inte rids över sin förmåga och riskerar att bli skadad. För pulsen finns särskilda gränser som hästen måste komma under för att få fortsätta. Om tävlingsdistansen är 79 kilometer eller kortare måste pulsen ligga på under 60 slag per minut, och om distansen är 80 kilometer eller längre måste den ligga på under 64 slag per minut.

Distansritt är en av de mest sociala grenarna inom ridsport, eftersom en tävling inte bara involverar ryttare och häst, utan även ett team av medhjälpare som ger vatten till ryttare och häst under tävlingen och servar dem på andra sätt. Pauserna mellan distanserna och det faktum att en tävling kan pågå i flera dagar ger också många tillfällen för deltagarna att knyta kontakt med varandra.

Om du tycker om distansritt är det sannolikt, eller snarare en förutsättning, att du också tycker om att vara i naturen, eftersom de hänger ihop. Det kan då vara en bra idé att unna dig riktigt bra och billiga utemöbler till din uteplats, så att du kan njuta av naturen, solen och vinden så mycket som möjligt under sommarmånaderna. Du hittar allt för din uteplats på Buildor.se.

magazinum