Dressyr

Dressyren är numera en gren inom ridsport, och har inte många, om överhuvudtaget några, praktiska användningsområden. Däremot var dressyrens rötter desto mer praktiska: grenen har sin grund i de rörelser som hästar och ryttare genomförde inom militären, på den tiden då kavalleriet var en viktig del av en armé. Det är en gren som i högsta grad tränar samspelet mellan häst och ryttare, och detta samspel gör hästen mer lätt att rida. Målet för ett ekipage under en dressyrtävling är att hästen ska gå olika gångarter, som skritt, trav och galopp, och visa sig fri och spänstig i dessa, samtidigt som det inte ska märkas några ”hjälper” från ryttaren. Det ska snarast se ut som att häst och ryttare är så samspelta att de kommunicerar mentalt, inte fysiskt.

Klasserna inom dressyr delas in efter svårighetsgraden på de moment och rörelser som ska utföras. De lätta klasserna kallas LC, LB och LA. I dessa klasser ska ekipagen bland annat utföra volter, tempoförändringar, sidvärtsrörelser, ryggning och halt. De medelsvåra klasserna kallas Medelsvår C, B och A och S:t Georges, och förutom rörelserna i de lätta klasserna genomför man i de medelsvåra klasserna även galoppombyten, galopp-piruett, förvänd galopp och bytesserier. Slutligen finns en rad svåra klasser, Intermediare I och II samt Grand Prix, där rörelser såsom piaff och passage förekommer. Medan häst och ryttare utför rörelserna kan de inte rida hur de vill över manegen, utan ska följa vissa så kallade ridvägar, en förutbestämd bana. En annan tävlingsform inom dressyr är då ryttare och häst genomför ett koreograferat program till musik, som kallas kürprogram. Om du tävlar i dressyr och till exempel har en sponsor, kan du beställda kläder och annat med sponsorens namn på Medtryck.com.Dressyr 1

Vissa rörelser är så svåra att de inte längre tillåts inom tävlingsdressyr. De utförs istället endast på två ställen i världen: Spanska ridskolan i Wien och Cadre Noir i Saumur i Frankrike. En sådan rörelse är pesad, som innebär att hästen stegrar sig med ryttaren på ryggen. Ett annat exempel är croupade, som är ett hopp på stället.

För den som vill börja med dressyr måste man självklart först börja med att lära sig rida. Det kan man göra på ett flertal ridskolor spridda över hela landet. Sedan kan man rikta in sig på den ridsportsgren som man fastnat för.

magazinum