Fälttävlan

Ridsportens kanske tuffaste gren är fälttävlan, eftersom den innehåller tre grenar i sig: dressyr, terrängritt och banhoppning. Kanske är det detta som gjort att grenen på franska kallas concours complet, ”den kompletta tävlingen”. Den omfattande grenen gör att tävlingar på hög nivå i denna sport inte kan avgöras på en enda dag, utan vanligen sträcker sig över tre dagar. På lägre nivå kan det räcka med en eller två dagar. Att sporten är så fysiskt krävande gör att rigorösa kontroller av hästens kondition sker innan ett ekipage godkänns för tävlan. En besiktning av hästen sker innan tävlingen, för att försäkra att den är vid god hälsa och har de förutsättningar som krävs för att klara tävlingen. Vid tävlingar som sträcker sig över tre dagar genomförs också en kontroll på den sista dagen, innan det tredje tävlingsmomentet, banhoppning, för att försäkra sig om att hästen har återhämtat sig från de två tidigare tävlingsmomenten, och kanske framförallt från den krävande terrängritten. Det är mycket vanligt att domarna fäller ett eller flera ekipage vid denna andra besiktning.

De flesta har nog någon gång sett dressyr eller banhoppning på tv eller i verkligheten, men terrängritt är en något ovanligare gren. Det är en ritt som går genom terräng, som kan vara upp emot en halv mil lång, med ett trettiotal hinder utspridda längs vägen. Utmaningen (förutom den fysiska ansträngningen) i terrängritt är att planera den snabbaste vägen genom banan, eftersom det oftast finns flera alternativ, där en väg kan vara snabbare, men också svårare. Till skillnad från i banhoppning är hindren i terrängritt fasta, vilket betyder att hästen inte river hindret om den skulle råka slå i det. Det krävs således helt olika hopptekniker för banhoppning och fältritt – inom fältritten hoppar ekipaget med hög hastiget och långa hopp. Utmaningen inom dressyren är istället att genomföra kontrollerade rörelser med en häst som har krafter för fälttävlan, och som bara väntar på att få explodera över hindren.Fälttävlan 2

Eftersom tävlingen inte är avgjord förrän efter banhoppningen behålls spänningen in i det sista, då ett ekipage som leder efter terrängritten kan tappa flera placeringar på en rivning i banhoppningen. Det är således en sport som är lika spännande för deltagarna som för åskådarna.

magazinum