Galoppsport

Galoppsport är precis vad det låter som, en sport som går ut på att tävla i galopp. Ekipagen rider i galopp runt en oval bana, och den som kommer i mål först efter ett bestämt antal varv vinner. Ryttaren, som kallas jockey, är oftast mycket liten och lätt, eftersom det innebär en fördel i denna sport att hästen har så lite vikt som möjligt på ryggen.

Hästkapplöpning har en mycket lång historia, även om den inte alltid har haft samma utformning som den moderna galoppsporten. Så länge som hästen har varit domesticerad, det vill säga i ungefär 6 000 år, har människan tävlat för att se vem som kan rida snabbast. Under romarrikets storhetsdagar kapplöpte man i stridsvagnar dragna av hästar, och man tror att kapplöpningen kom till Storbritannien redan då; runt år 200 f. Kr. lär romerska soldater i Yorkshire ha anordnat kapplöpningar sinsemellan. Man vet med säkerhet att ett lopp arrangerades långt senare, år 1174, på en hästmarknad utanför London. Detta lopp finns nämligen dokumenterat. Man vet också att kapplöpningarna hade fått officiell karaktär år 1512, då vinnaren av en kapplöpning vid en marknad i Chester tilldelades en trofé. Allt detta skedde alltså i Storbritannien, och det är också i Storbritannien som den moderna galoppsporten har sina rötter – mer specifikt i Newmarket år 1605. Sporten sägs ha kommit till byn då kungen Jakob I upptäckte den under en ridtur. Efter kungens död, år 1625, började man hålla regelbundna kapplöpningar två gånger om året, på våren och på hösten.800px-Horseracing_Churchill_Downs

Galoppsportens framtid var dock inte säkrad i och med det, då statsregenten Oliver Cromwell avsatte den dåvarande kungen från hans tron 1654, och förbjöd galoppsport under sitt styre. Förbudet skulle bara vara i 10 år, då kung Charles II upphävde det 1664, men vid det laget hade man redan dödat många kapplöpningshästar. Sporten skulle dock ändå bli en stor, internationell sport, och det var tack vare Storbritanniens kolonialisering. När britterna under 1500- och 1600-talen åkte till Amerika, Afrika och Asien följde galoppsporten med. Resten, som man säger, är historia.

Inför ett galopplopp är det viktigt att både hästen och ryttaren får i sig näringsriktig mat, för att ha tillräckligt med krafter. För ryttarens del kan man hitta mängder av goda och nyttiga recept att fylla på energidepåerna med på Matklubben.se.

magazinum