Malin Baryard

Alla som har det minsta lilla intresset av hästar och ridsport känner med stor sannolikhet till Malin Baryard, eller Johnson som hon numera heter. Malin föddes den 10 april 1975 och har röt stora framgångar på internationella hästhopptävlingar. Hennes mest kända häst är troligtvis Butterfly Flip, kallad Flippan. De två blev rankade etta för bästa ekipaget på världstopplistan 2003. Hon och Flippan har vunnit lagsilver i både EM, VM och OS. Idag är Butterfly Flip pensionerad från tävlandet men Malin har flera andra hästar som hon tränar och tävlar med. Förutom ridning har Malin även varit programledare i tv och hon förknippas också med storföretaget H&M.

Malins olika hästar

Two chestnut horses running together on meadow

I Malin Baryards välskötta stall i Norrköping står flera hästar bland annat den mycket vackra Baltimore. En svart skönhet med vit bläs, som visar stor potential och kan bli något stort i framtiden. Ännu så länge är han lite för ung för att vara med på stora tävlingar. Hennes bästa häst just nu är den skadedrabbade Tornesch, kallad Tore. Trots att han bara har ett öga sedan 2013, gör han succé i hopptävlingar. Malin själv säger att förlusten av ögat inte påverkar honom och det tycks inte heller vara så. Malin och Tornesch är bättre än någonsin tillsammans. Förutom hästar är Malin Baryard tätt sammankopplad med H&M, som sedan flera år tillbaka är hennes sponsor. “Det blev ett lyckokast för mig” säger hon själv om samarbetet med klädkedjan. I år, 2016, firar de 20 år tillsammans som samarbetspartners. Hon menar att det har varit en trygghet att ha H&M som huvudsponsor, oavsett hur hennes tävlingsresultat ser ut kostar det ju att driva ett stall med flera hästar.

Allt grundar sig i kärlek till hästarna

Malin började intressera sig för ridning och hästar redan som liten. Det var kärleken till djuren som gjorde att hon en gång började och det är den som håller henne kvar. Om man inte tycker om sin häst kommer man aldrig att få framgång, säger hon. Förutom att rida själv har kärleken till hästarna bidragit till att hon varit programledare för SVT-programmet Barbacka. I tio avsnitt fick vi tittare följa med ut på tävlingar samt hem till hennes gård i Jonstorp utanför Norrköpng. TV är just nu inget som Malin prioriterar, i början av juli blev det klart att hon kommer att medverka i Sommar- OS i Rio 2016. Hästen som följer med till spelen är Cue Channa som bara några dagar innan beskedet om OS-platsen kom, snubblade vid en hopptävling och gav ridstjärnan en orolig stund. Dock kunde veterinären snabbt konstatera att Cue Channa var oskadd och att OS inte var i fara.

 

magazinum