Voltige

Voltige är en av de grenar som räknas in i ridsporten, och det är kanske en av de mest dramatiska och färgstarka grenarna. Voltige går ut på att en eller flera utövare av sporten (som kallas voltigörer) utför en rad gymnastiska övningar på hästrygg, samtidigt som hästen galopperar. Allt utförs till musik, som voltigörerna själva har valt. Antalet deltagare kan variera, från att man tävlar individuellt till att man tävlar i lag om sju. Det finns tre olika klasser, och hur många medlemmar som får vara med i lagen varierar beroende på svårighetsgraden. I svårklasslagen ska sex personer ingå, i mellanklassen får lagen vara mellan tre och sju personer, och detsamma gäller i lättklassen. Förutom dessa grupperingar finns också tävlan i par, som kallas parvoltige eller pas-de-deux, men denna klass eller tävlingsform är mycket ovanlig i Sverige.Oostenrijk

Även om antalet medlemmar i lagen alltså är begränsade, är åldern på deltagarna inte det, och den kan således vara mycket blandad. Den enda restriktionen är att om deltagarna tävlar i lag, måste de vara mellan 7 och 30 år gamla. Det fanns tidigare en 18-årsgräns för tävlan i voltige, men denna är numera borttagen.

Voltige utförs genom att en linförare står i mitten av en cirkel som är ungefär 15 meter i diameter. Hästen galopperar runt denna cirkel i en så kallad volt, och det är linförarens uppgift att se till att hästen fortsätter galoppera, och håller en jämn takt. Själva tävlingsmomentet har två delar, dels en obligatorisk del, dels ett fritt program (som kallas kür). I den obligatoriska delen måste laget utföra åtta övningar: upphopp, grundsits, fana, kvarn, sax del 1, sax del 2, stående och avhopp inåt. Lagen har en minut per deltagare på sig att genomföra momenten, alltså sex minuter om laget består av sex deltagare. Övningarna bedöms sedan med poäng, från 0 till 10. Till detta tillkommer poängen för küren (som bedöms för svårighet, sammansättning och utförande) och hästpoäng. Den högsta poängen sammanlagt vinner.

Om du känner dig mer bekväm och tryggare med att ha en motor under dig, snarare än en häst, kanske gokart kan vara en sport för dig. Ett bra ställe att provköra gokart i Stockholm är O’Learys i Kista, som har Europas modernaste inomhusbana. Då kan du se om gokart är mer i din smak än voltige.

magazinum